Wie is Dirk Oosterbaan

Dirk
Dirk Oosterbaan is geboren op 24 april 1934 te Monnickendam, als de zoon van Willem Oosterbaan en Marie Helmigh. Na de lagere school volgde hij een opleiding op de ambachtschool te Edam, waarna hij als vijftienjarige zijn carrière startte bij Verschure Scheepsbouw in Amsterdam-Noord. Tekenen was toen al zijn lust en zijn leven en toen een goede vriend hem een mogelijkheid bood in de reclame-branche zijn talenten te benutten, greep hij dat met twee creatieve handen aan.

Familie
Op 31 jarige leeftijd trouwde hij Elly Kwakman. Uit dit huwelijk zijn 2 kinderen geboren, Willem-Jan en Dirk. Op zijn 48ste is Dirk gestopt met zijn professionele carrière. Vanaf die tijd is hij zich nog intenser bezig gaan houden met tekenen en schilderen. Op zijn 66ste werd hij opa van z'n eerste kleinkind Jippe en twee jaar later van zijn tweede, Eva. Ook hen heeft hij gëinspireerd met zijn creativiteit.

Creatief
Tekenen en schilderen liepen altijd als een rode draad door zijn leven. Dagelijks was hij op zolder te vinden, verdiept in nieuwe tekeningen, schilderijen en zeefdrukken. Dirk was ook steeds vaker te vinden in zijn "tuin-atelier", zijn schuurtje, waar hij vaak bezig was met beeldjes snijden uit hout.

Inspiratie
In het werk van Dirk staan een aantal thema's altijd centraal, zoals het gebrek aan respect van de mens voor de natuur en de dieren. Dit raakte hem altijd diep en is in veel van zijn tekeningen terug te zien. Omdat de Indianen in de Verenigde Staten een grote inspiratie voor hem waren, zien we die ook vaak terug in zijn werk. Het volk met een groot respect voor Moeder Aarde, dat door blanke macht en hebzucht weggevaagd werd, heeft hem altijd enorm bewogen. Een ander belangrijk thema was Monnickendam, waar hij z'n hele leven woonachtig was. Met zijn mooie monumentale pandjes en visverwerking bleef deze stad een dankbaar onderwerp voor Dirk. Alles wat hem voor ogen kwam en hem boeide werd teken en schilder materiaal.
Kortom, Dirk Oosterbaan was een bijzondere, creatieve geest, een veelzijdig man die veel mooie werken achterlaat. Mijn vader en ik waren altijd grote vrienden en we deelden veel met elkaar. Wij konden uren gesprekken hebben over het leven en hoe hij dat in tekeningen en schilderijen uitdrukte. Omdat ik mijn vader wil eren, besloot ik deze site aan hem te wijden. Ik wens u veel plezier met het werk van mijn vader, kunstenaar en filosoof, Dirk Oosterbaan..

Willem-Jan Oosterbaan.